ms recolored

január 9, 2023

20 év a weben – Mi változott?

Elérkezett az új év, méghozzá nem is akármilyen év! A kelet-ázsiai kultúrákban 2023 a nyúl éve (amely a kínai újévvel kezdődik január 22-én és egészen 2024. február 9-ig fog tartani). A koreai kultúrában fekete nyúl, Kínában a vízi nyúl jelképezi az évet, ami az elmúlt hónapok után igencsak jó hír. A nyúl ugyanis a Hold istennőjének megtestesülése, az egyetlen állat, amely felér az ő szépségéhez, valamint a szeretet, békesség, jólét szimbóluma.

Ugyanezen kultúrák egyik legfontosabb alapvetése a ciklikusság, a múlt elfogadása és tisztelete, hiszen hitük szerint ez az egyetlen módja annak, hogy a harmónia elérhető legyen. A gondolatmenetünk köre pedig itt be is zárul, hiszen ahhoz, hogy 2023 békés, jólétben töltött év lehessen, harmónia szükséges. Így tehát induljunk együtt egy kis múltbéli kalandozásra – és reméljük, hogy a nyúl elhozza a szerencsénk.

tablet google

Web-történelem – több, mint 20 évvel ezelőttről

Mark Pesce szerint az internetnek ha van kezdőpontja, az 1994. május 25-re datálható, amikor is egy svájci konferencián teltházas előadások egymásutánja rámutatott arra, mekkora is az érdeklődés a web és annak lehetőségei iránt.

Hamarosan megjelent az Amazon, az eBay elődje, a Hotmail mint az első online levelezőrendszer, majd 1998-ban a Google.

2001-ben a Wikipédia, nem sokkal később az Apple iTunes megjelenése változtatta meg gyökeresen az internetet. Azonban egyik sem érhet fel ahhoz, ami 2004-ben történt.

2004. február 4.

A pontos dátumot bár kevesen ismerik, a legtöbbeknek van sejtése, miről lehet szó. Ezen a napon Mark Zuckerberg bemutatta a The Facebook nevű weboldalt egyetemista ismerősei körében. 24 órával később már 1000 fölött volt a felhasználók száma. 2022 harmadik negyedévében ez a szám 3 milliárd ember volt.

A fejlődés ettől kezdve szinte követhetetlen üteművé vált. Youtube, Twitter, Instagram, egyre kisebb laptopok és egyre nagyobb okostelefonok.

Mindez idő alatt a Google az első számú online tulajdonná nőtte ki magát, amit a Microsoft, a Yahoo!, a Facebook és az Amazon követ.

2022 júliusára 5 milliárd embernek van internet hozzáférése és 4,7 milliárdan használnak közösségi média felületeket.

Az elmúlt 20 év legfontosabb változásai

Ezek alapján valószínűleg kicsit sem meglepő, hogy mit tartunk az elmúlt 20 év két legnagyobb változásának.

  1. A közösségi média felvirágzása – és kicsit sem tiszavirág élete
  1. Az okostelefonok elterjedése, technológiai fejlődés

Nézzük tehát, mit jelentenek ezek számodra – és mindenki számára.

A közösségi média, a legnagyobb marketing lehetőség

Ma már elengedhetetlen része életünknek a közösségi média. A számtalan negatív oldalát is figyelembe véve azonban koncentráljunk most arra, mit ad számunkra.

Magánemberként megkönnyíti a távoli ismerősökkel, rokonokkal való kommunikációt.

Vállalkozóként olyan lehetőséget ad marketing szempontból, amit nem csak hiba, de egyenesen bűn is lenne kihagyni.

A közösségi média éppen hatalmas felhasználói rétegének köszönhetően a legbiztosabb hirdetés. Ugyan a felhasználók elkattinthatnak, ha valami nem érdekli őket, az elérhető közönség akár a milliárdos nagyságrendet is meghaladhatja.

Ennek a helyzetnek az elérése lassú, szinte feltűnésmentes folyamat volt, mára azonban senki sem kérdőjelezheti meg, micsoda lehetőségről van szó.

A közösségi média marketing egyik legerősebb eszköze a posztolás – annak minden formájában. Éppen ezért, ha még nem használod ki ezen lehetőséget (vagy úgy gondolod, van még hova fejlődni), keress minket bizalommal! Szövegíró csapatunk segít abban, hogy a lehető legjobb minőségű, legnagyobb közönséget elérő posztjaid lehessenek, amik aztán jelentősen javítják eredményeidet is.

okostelefon 1

A technológia, a legjobb barátod

A közösségi médiához hasonlóan a technológia előnyeiről és hátrányairól is megoszlanak a vélemények, azonban megint csak olyan eszközről beszélünk, amelyet megfelelően kihasználva a saját javadra fordíthatsz.

Gondolj a weboldalakra! Míg az évszázad elején a legtöbb weboldal egyszerű, különleges design nélküli volt, mára hatalmas, virágzó iparág épült a megfelelő webdesign kialakítására. Hasonló mintázatok figyelhetők meg a weboldal fejlesztésben is: újabb és újabb eszközök válnak széles körökben elérhetővé, amelyek javítják a felhasználói élményt – így a vállalkozásodról kialakított képet is. Erről a témáról itt írtunk bővebben.

Mivel a webes történelmet hánytorgatjuk fel, maradjunk még mindig a weboldalaknál, ám haladjunk tovább az időben. A tabletek, okostelefonok megjelenésével – és internetelérésével – újabb eszközök kapcsolódtak be az egyenletbe, azonban az elérés közel sem volt olyan egyszerű. Egyes weboldalak sokáig – sajnálatos módon néha még mindig – egyáltalán nem voltak kompatibilisek egyéb eszközökkel, így egy telefonon vagy meg sem lehetett nyitni azokat, vagy olyan felületre érkeztünk, amelyen egy örökkévalóságig kellett görgetni, hogy valós információkat találjunk.

Bizonyos értelemben ez is a webfejlesztés egy alkategóriája, hiszen akadálymentesítésről, felhasználóbarát felület kialakításáról van szó, mindezek azonban azért merültek fel problémaként, mert megjelentek az új eszközök.

Ugyanakkor mára az egyik legtermészetesebb dolog, hogy szinte mindenkinek van okostelefonja és eszközök teljes arzenáljáról igyekeznek elérni az adott honlapot. Éppen emiatt az emberek elvárják, hogy minden tökéletesen működjön – Neked pedig jól felfogott saját érdeked, hogy ezt az elvárást teljesítsd ügyfeleid számára.

A kezdeti probléma forrásból így hatalmas lehetőséget építhetsz, megmutathatod vevőidnek, hogy haladsz a korral és figyelsz rájuk, ki akarod elégíteni szükségleteiket – érkezzen az akárhány inches képernyő formájában.

További segítségért szintén keress minket bizalommal! Örömmel elkészítjük a weboldaladat vagy segítünk a már meglévő fejlesztésében.

Ez lenne tehát a mi rövid összefoglalónk az elmúlt 20 évről a weben. Egy pillanatnyi gyengeségünkben talán bevallhatjuk, milyen furcsa érzés azt mondani, hogy ez már 20 év, hiszen velünk is annyi minden történt ezidő alatt – ahogyan biztosak vagyunk benne, hogy Veled is. De talán ez is a kínai ciklikusság egyik nagy tanulsága: az egész (online) világ fejlődik, Te pedig vele együtt fejlődsz. Kívánjuk, hogy a fekete/vízi nyúl hozzon Neked idén sok ilyen nagy bölcsességet, de azért a békét és jólétet se felejtse el!

Boldog Új Évet Kívánunk!