ms recolored

január 3, 2023

2023-as weboldal készítési, fejlesztési trendek

Elérkezett az újév, és bár az elmúlt 12 hónapot kitörölni nem lehet, egy kicsit mégis új lappal kezdhet most mindenki. Van, aki örül ennek, van, aki kevésbé – a legjobb felfogás azonban az, hogy ha lehetőségként tekintesz a helyzetre. Például lehetőségként arra vonatkozóan, hogy még jobbá tedd vállalkozásod weboldalát.

Bár a trendek kiszámíthatatlanok, napok alatt változnak és néha úgy tűnhet, lehetetlen követni őket – összegyűjtöttünk most néhány weboldal készítési és fejlesztési ötletet, amelyekkel szinte biztosan nem lőhetsz mellé 2023-ban.

pexels engin akyurt 13088177 1

Weboldal fejlesztés

1. Single-page application

Az első megemlítendő trend már a 2022-es évet is meghatározta: ez az SPA vagy single-page application. Lényege, hogy egyetlen betöltés szükséges a felhasználáshoz, vagyis az oldal megnyitásakor minden HTML, JavaScript és CSS kód egyetlen betöltéssel megjelenik vagy pedig dinamikusan, a felhasználó tevékenységének megfelelően jelenik meg.

Az SPA legjobb példái a különböző közösségi média felületek: a Facebook, Twitter, Instagram, TikTok.

Számos előnye közül a legfontosabbak:

  • Gyorsaság: csupán egyetlen betöltés szükséges a teljes honlap használatához.
  • Jobb felhasználói élmény: az előzőből kiindulva a potenciális ügyfelek által kialakított kép is pozitívabb lesz a weboldalról – és ezáltal a vállalkozásról
  • Egyediség: bár a közösségi média világában már megszokott az SPA, egyéb vállalkozások esetén még nem olyan jellemző – így tökéletes módja lehet a versenytársak közüli kiemelkedésnek

2. Progressive web application

A PWA leginkább egy különálló alkalmazáshoz hasonlítható, amely internet csatlakozással és anélkül is elérhető.

Az egyszerű weboldalaknál gyorsabb, felhasználóbarátabb rendszernek köszönhetően az instabil internet eléréssel rendelkezőknek is hasonló felhasználó élményben lehet részük, mint a biztos csatlakozással rendelkezőknek. Ez értelemszerűen javítja a konverziót, illetve fontos bizalomépítési eszköz is, az ügyfelek ugyanis azt érezhetik, hogy diszkriminációmentesen férhetnek hozzá a weboldalhoz.

3. Hangalapú keresés (és irányítás)

A diszkriminációmentesség elvénél maradva, fontos megemlíteni a hangalapú irányítás lehetőségét is.

Ehhez egy meghatározott kategóriába tartozó AI rendszer használata szükséges, amely a felhasználó hangalapú irányítását rögzíti, kiszűri a zajokat a háttérből, a megmaradó hangsávot írott szöveggé alakítja, majd ez alapján teljesíti az utasítást.

Legfőbb előnye a felhasználó élmény javítása azáltal, hogy felgyorsítja a keresést az adott honlapon. Ezen felül azonban közel sem elhanyagolható az akadálymentesítő szerepe: a hangalapú keresés és irányítás elérhetővé teszi a honlapot a látássérült felhasználók számára is, ezáltal szélesítve a vállalat által elért célközönséget.

Amennyiben érdekelnek az akadálymentesítés részletei és hogyanjai, a témáról itt írtunk bővebben.

hangalapu kereses 2

Weboldal design

1. Sötét mód

Napjainkban egyre közkedveltebb a különböző felületek, alkalmazások esetében a sötét mód használata – ez a trend pedig nem várható, hogy idén hirtelen eltűnik majd.

Praktikus szempontból a sötét mód segít a szem terhelésének csökkentésében – amennyiben egyszerűbb eszközökre van tervezve a weboldal. (Mindannyian ismerjük az érzést, amikor egy prezentáció nagyon jól néz ki a képernyőn a fekete alapon világos betűivel, kivetítve azonban már 5 méterről is alig olvasható.)

Ugyanakkor design szempontból is komoly előnyökkel bír. Egyrészt, letisztult, modern kinézetet kölcsönöz a weboldalnak. Másrészt viszont a fontosabb elemek kiemelésében is segíthet: a világossal írt/ábrázolt elem szinte világít a háttéren, így vonzva oda a tekintetet.

2. Tipográfia

Minden grafikus tisztában van azzal, hogy a tipográfia éppen olyan fontos eleme egy tervnek, mint egy ábra. A megfelelő betűtípus kiválasztása sok időt igénybe vevő, sokak által nem kedvelt feladat, azonban a megfelelő döntéssel sokat lehet javítani a weboldal megjelenésén.

Érdemes a szöveges elemeket a design részeként kezelni, ugyanolyan integráns elemnek tekinteni, mint bármi mást. A vállalkozáshoz, színekhez és képekhez hangolt betűtípus megtalálásával harmóniát fog sugározni a weboldal. Ezen felül pedig a felhasználó is úgy fogja érezni, hogy az adott vállalkozás ad magára, odafigyel a részletekre és fontosnak tartja, hogy kerek egész képet mutathasson magáról.

3. Színek

Végül, de nem utolsó sorban a weboldal tervezés örökös kiindulópontja: a színek felhasználása. Az elsődleges kérdés minden esetben a megrendelő igénye és elképzelése kell, hogy legyen.

Ugyanakkor előfordulhat, hogy a weboldal megtervezésekor komolyabb szabadság van a színek kiválasztására – ez esetben érdemes lehet figyelembe venni a pillanatnyi trendeket.

A 2023-as év előreláthatólag a “retro” irányzat visszatérését hozza magával. Színekre lefordítva ez neon és pasztell színeket jelent, illetve a “dopamin színek” irányvonalát. A dopamin színek neve árulkodó: azon árnyalatokat jelenti, amelyek önmagukban is pozitív érzéseket váltanak ki a látogatóból: vörösek, narancsok, rózsaszínek, lilák, meleg sárgák.

pasztell 1

Ez lenne tehát hat a 2023-as webes trendekből. A teljes lista természetesen jóval hosszabb és még ehhez sem kell szükségszerűen ragaszkodni. Egyre nagyobb “trend” ugyanis az egyediség is – vagyis ha sikerül jól megragadni a vállalkozás hangulatát és az ügyfelek igényeit egy weboldallal, ami egyébként bizonyos szempontból “elavultnak” tűnhet, azzal is nyert ügyed lehet!

Természetesen akkor sem kell aggódnod, ha ez nem egészen a Te világod! Ha felismerted, hogy szükséged van egy ütős honlapra, de segítségre is ennek elkészítésében, keress minket bizalommal! Csapatunk örömmel segít a weboldalad elkészítésében és az üzemeltetés minden lépésében is!