ms recolored

július 11, 2022

Videómarketing: miért legyen videós tartalommarketing stratégiád?

Összegyűjtöttük neked a legnyomósabb érveket a videómarketing mellett, ha ódzkodnál a tartalommarketing eme eszközétől. Rögtön bedobnék két érdekes infót: egy beágyazott videót tartalmazó blogcikk esetében hosszabb az oldalon eltöltött idő.

Illetve a hallott információ akár ötször annyi ideig ragadhat bent a hosszú távú memóriában, mint csak kizárólagosan a vizuális inger formájában befogadott.

A videómarketing az egyik legjobb eszköz az üzeneted visszaidézhetőségére.

Mégis rengetegen inkább rekonstruálnák a Steven King regények jeleneteit, mint kamera elé álljanak. Megnéztek már több száz háborús filmet, de ahogy tényszerűvé válik az, hogy beszélniük kell a kamera előtt, szinte földet fognak.

Valóban megéri a videómarketing annyira, hogy beletanulj a gyakorlatba?

Milyen lépések alapján készíts videókat?

A videomarketing fontos előnyöket kínál, olyanokat is, amelyeket nem kap meg az írott tartalom. A videómarketinget hatékonyan használó vállalkozások növelhetik az eladásokat, a konverziókat és a márka imázsát.

Ismerd meg a videós tartalom digitális marketingstratégiádba való beépítésének számos lenyűgöző előnyét.

Mi az a videómarketing – a videómarketing definíciója

Tégy egy próbát!

Készíts A/B tesztet és figyeld meg, hogyan alakul a hírleveled megnyitási ás átkattintási aránya (levélben elhelyezett linkre kattintás), ha annak tartalmát illetően a tárgymezőbe beírod a „videó” kifejezést.

A felmérések szerint a hírlevél tárgyába beírt „videó” szó akár 65 százalékkal nagyobb átkattintási arányt eredményez és 26 százalékkal csökkenti a leiratkozások számát.

A YouTube, az élő közvetítések, az Instagram-sztorik, a webináriumok korszakában talán neked is feltűnt, hogy a videótartalom tarol.

Legyen az szereplős vagy épp képernyőrögzítéssel készült videó.

Ez utóbbi általában számítógépeken történő események bemutatására alkalmas, például egy új szoftver, grafikai program vagy épp a számlázóprogramok működésének demonstrálására alkalmazott forma.

És ott vannak a termékvideók (a termék vagy szolgáltatás élő bemutatása) és a termékismertetők – termék használata a gyakorlatban.

Tömören a lényeg: a videómarketing a videók létrehozásának és több platformon való terjesztésének a tevékenysége.

 A célja pedig a márkaismertség növelése, az eladások és konverziók növelése és az ügyfelek tájékoztatása a termékekről/szolgáltatásokról.

Videómarketing előnyei

1. ok – Fogyasztjuk a videós tartalmakat

Egyszerűen ezt nézik az emberek. Ennyi.

Agyunk a képi információt 60 000-szer gyorsabban dolgozza fel, mint az írásos formában átvettet.

Az agyunk által befogadott impulzusok 90%-a kép.

A videótartalom a Facebookra feltöltött összes tartalom 11%-át teszi ki, és naponta 8 milliárd megtekintést ér el.

A YouTube pedig a második legnépszerűbb weboldal világszerte. Naponta átlag 1 milliárd órát töltünk a videóival (becsült napi videótartalom).

A videók bárhol hozzáférhetőek, szórakoztatóak és gyakran tanulságosak.

A videó hatalmas közönséget jelent.

2. ok – A videótartalom növelheti a konverziós arányt

Fentebb említettük, hogy milyen hatással van az átkattintási arányra, vagy a megjegyezhetőségre.

De videók hozzáadása a termék vagy szolgáltatás kapcsán 144%-kal növelheti a vásárlások számát.

A videó egy befektetés – a HubSpot szerint a videó felvétele a céloldaladra 80%-kal növelheti a konverziókat!

Mivel emberek szerepelnek (legtöbbször) rajta, bizalomépítés és márkaépítés szempontjából is fontos eszköz.

A tapasztalatok szerint nagyobb eséllyel vásárolnak az emberek olyan terméket, amit vizuálisan is megnézhetnek. Innen a 360 fokos termékfotózás sikere is.

Szeretik a rövid videókat, amelyben mindent megtudhatnak arról, hogy mit is csinál a termék a gyakorlatban.

3. ok – A videó bizalmi kapcsolatokat építhet ki egy márka és a potenciális vásárlók között: közönségelköteleződés

A videók nagyobb konverziókat érhetnek el.

Elősegítheti a közönség elköteleződését és kommunikációját. Az a márka, aki őszintén és gyakorlatiasan beszél a terméke működéséről, bemutatva azt; az megbízható.

Számos videóban népszerű influencerek mesélnek a termékekről, amik bizalmat ébresztenek és információkat is terjesztenek.

A márkák történeteken keresztül kapcsolatba léphetnek a közönséggel, érzelmi köteléket hozhatnak létre.

4. ok – A Google imádja az optimalizált videókat

A videótartalmakat optimalizálhatod (vonzó címmel és jó minőségű tartalommal), a videók organikus forgalmat hozhatnak weboldaladnak is, növelve a helyezését és a nézettségét.

A videómarketing visszamutató linkeket építhet a weboldaladra, növelheti a kedvelések és a megosztások számát.

Ezek mind olyan mutatók, amelyeket a keresőmotorok nyomon követnek, amikor meghatározzák a weboldalad minőségét egy adott keresési kifejezésre.

A Youtube ma annyira szeretné, hogy videókat készíts a vállalkozásodban, hogy ad neked egy mobilapplikációt a „YouTube Director for Business”–t, ezzel pedig még egyszerűbbé teszi neked az üzleti videókat.

5. ok – Egy fejlődő marketingeszköz

Gondolj a VR-élményekre, amik a jövőben bővülni fognak.

A mikróanimációk még az e-kereskedelmi weboldalak legújabb 2022-es webdizájn trendjében is ott vannak.  Céljuk a felhasználói élmény fokozása és a vásárlóknál a termékízelítő biztosítása.

A VR, az AR és a streaming szolgáltatások egyre népszerűbbé lesznek. Egyre több lehetőség lesz eljuttatni az emberekhez a termékedet.

6. ok – A videómarketing bárhol és bármikor elérhető és megosztható

Használata egyszerű, asztali számítógépen és útközben egyaránt.

A mobilvideók nézettsége 233%-kal nőtt 2013 óta, és ez folyamatosan növekszik. A YouTube szerint a mobilvideók fogyasztása minden évben 100%-kal nő.

Még a leglustább nézők sem vonhatják ki magukat alóla. Ha lusták olvasni, nagyszerű alternatíva a terméked és előnyeid bemutatására.  A videókat folyamatosan megosztják a közösségi médiában – játszi könnyedséggel növelheted láthatóságod és nézettséged.

Még a LinkedIn-felhasználók is 20-szor nagyobb valószínűséggel osztanak meg videót a platformon, mint bármely más típusú bejegyzést.

7. Információmegőrzés eszköze

3-5 nappal később az ügyfelek jobban emlékeznek a hallott és látott információkra, mind csak a hallottakra vagy látottakra.

Egy kép megőrzése 65% körüli értékeket mutat.

Ráadásul az emberek a videót részesítik előnyben. 72%-uk videót szeretne nézni a szöveges tartalom helyett. Ennek az az oka, hogy az átlagos vásárló az információ nagy részét már videó formájában megemészti.

Mik lesznek a videóid elkészítésének a lépései?

A videógyártás kapcsán az alábbi fontos lépéseket tartsd számon:

1.        A tartalom a király. Itt is. Tudd, hogy mi az üzenet. Azt is, hogy mit és hogyan szeretnél elmondani a követőidnek. Forgatókönyvet készítesz.

2.       Előkészületeket teszel. Az átadandó üzenet alapján elkészített forgatókönyv szerint előkészületeket végzel: helyszín, szereplők, időpontok, szükséges eszközök. Gyűjts össze néhány lelkes alkalmazottat és ügyfelet, hogy valódi hangulatot kölcsönözzenek videóidnak. Ezért nem kell hivatásos színészeket felvenned.

3.       Elkészíted a videót. No comment.

4.       Utómunkát végzel. Javítasz a hang- és képminőségen, felirattal vagy effektekkel látod el a videókat. Megvágod a hangot és/vagy a képet.

5.       Nem felejted el terjeszteni. Ezt akár alá is húzhatnám. Enélkül semmit nem ér az egész. A videógyártás költségei mellett számolj a hirdetési költségekkel (is).

Milyen videós tartalmakat készíts és kinek?

A potenciális ügyfelek és vásárlók esetében van egy szakasz, amikor fontos lehet számodra, hogy beazonosítsd náluk azt a problémát, amelyet a termékeid tudnak megoldani és hogy miért tudják megoldani.

Problématudat felkeltése.

A hasznos oktatási tartalmak itt nyerők lesznek.

Ebben a fázisban a rövid videók, kevesebb konkrét termékinformációval (még nincs vásárlási szándék) tudják felkelteni az érdeklődésüket.

A figyelemfelkeltő szakaszban használható videótípusok:

 • Márkaértékek bemutatása: ezek a videók tájékoztatják az embereket a missziódról, a hitedről, a márka kultúrájáról. Okot adsz az embereknek, hogy foglalkozzanak a márkáddal. És azzal, amit képviselsz. Ezzel elkerülheted az árversenyt is.
 • Oktatási videók: ezek a videók egy általános vagy konkrét témát érinthetnek az iparágadat tekintve.
 • „Magyarázatot adsz videók”: hasonlóan edukatív tartalmak, de kifejezett céljuk, hogy bemutassák termékeid működését.
 • Inspirációs videók: inspirálják a közönséget. A lelkesedést a márkád felé terelheted.
 • CTA-as videók: Cselekvésre ösztönzés. A videó lényege lehet az, hogy rávedd a nézőket, hogy egy kitöltsenek egy hírlevél-re feliratozás űrlapját, rávedd őket, hogy ingyenes próbaverziót próbáljanak ki, vagy jelentkezzenek egy ingyenes webinárra.

Miután potenciális vásárlóid megismerték a márkád és az értékeidet, a mérlegelés és a döntés fázisába léphetnek.

Itt előnyösek a termékek bemutatására irányuló videók (többet tudjanak meg az előnyökről).

A gyakorlatias tartalmak, amelyeket tényekkel, visszajelzésekkel, kísérleti adatokkal és esettanulmányokkal jelenítesz meg.

Ezekkel az infókkal megalapozott döntést hozhatnak.  

A mérlegelési szakasz videós tartalmai lehetnek:

 • Összehasonlító videók: konkrét konkurens „savazása nélkül” mutasd be a terméked miért jobb, más alternatív termékeknél vagy megoldásoknál.
 • Beszámolók, ügyfélvisszajelzések: összeállíthatsz rövid véleményeket több vásárlótól. A társadalmi bizonyíték (Cialdini 6 befolyásolási elve közt van), a social proof a segítségedre lehet a termék értékének megszilárdításához. Képzelj el ez tenyérnyi hógolyót, ami felgyorsulva pokoli lavinává fejlődik! Így van ez a digitális marketing területén is. Az emberek sokkal nagyobb valószínűséggel olvassák el a blogbejegyzésedet, osztják meg a közösségi médiás tartalmaidat, ha mások már megtették korábban.

Andy Crestodina, az Orbit Media marketing ügynökség alapítója mondta azt, hogy ha te mesélsz a termékről, az marketing, ha viszont a vásárlód, az társadalmi bizonyíték.

 • Esettanulmányok: az esettanulmányok hatékonyak az online marketingben. Ezek az ajánlások mélyreható változatai. Válassz ki egy-két ügyfelet, akinek nagy sikere volt termékeiddel vagy szolgáltatásoddal. Az online marketingben ezt a tartalomtípust elsősorban a leadgenerálás folyamatában, a kampányaid legelején használhatod. Vagy az értékesítési folyamatod legvégén, hitelességépítésre – tehát az állításaidat, ígéreteidet támaszthatod alá vele.
 • Termékbemutatók: Bemutathatod a terméked gyakorlat közben. Választ adhatsz egy felmerült kérdésre. Kifogást kezelhetsz. Kiemelheted a terméked előnyeit és azt, hogy miért tudja jobban megoldani a problémát, mint a versenytársak.
 • GYIK-videók: megkönnyítheted az ügyfélszolgálatod munkáját. A GYIK-videók nagyszerű lehetőséget kínálnak a vásárlás előtti akadályok felszámolására.
 • Előtte és utána videók: az egyik legsikeresebb videóforma. Bemutathatod a vágyott mennyországot. Például, ha pázsit karbantartása, belsőépítészet, beltéri ajtók értékesítése, fodrászat vagy a fitnesz világában mozogsz; látványosan bemutathatod munkád eredményét.

Küszködsz, hogy ötleteket találj egy átfogó videómarketing-kampány elindításához?

Gondolkodtál már azon, hogy akár egy blogbejegyzést videóvá alakíts, hogy növeld az elérését?

A videók akár újra felhasználhatók rövid közösségimédia-klipként, oktatóvideóként, képernyőképekként, podcast-ként, írott tartalomként (amikor videóból készítesz cikket).

A videó egy újabb lehetőséget kínál arra, hogy a nézőket ugyanazzal a tartalommal vonzd be (akár sokkal magasabb elköteleződési arány elérésével) – ilyen egyszerű.

Szinte minden internetfelhasználó (valójában 98% -uk) elismeri, hogy néha magyarázó videókat néz egy adott termékről vagy szolgáltatás kapcsán.

Sőt, a magyarázó videók csökkenthetik az ügyfélszolgálati kérdések számát is.

A videó alapja a jó terv, a jó forgatókönyv, a forgatókönyv alapja pedig a téma, az ötlet, egy jó történet.

Segítünk megtalálni a vállalkozásodban.

Különösen, ha olyan kérdések is felmerülnek benne, hogy

 • mobil vagy kamera?
 • te forgass vagy más?
 • hogyan old meg a fényt?
 • hol forgass?
 • kell mikrofon is?
 • mi lesz az utómunkákkal (effektek, vágás, feliratok)?

Segítünk a stratégiában és a gyakorlati kivitelezésben is.

A konverziós arány növelésétől az eladások növeléséig és a közösségi médiában való láthatóság növeléséig a vállalkozásodnak itt az ideje, hogy komolyan fontolóra vegye a videó bevezetését a marketingtervébe.